Blog

Hier verschijnen regelmatig door mij geschreven artikelen. Soms in samenwerking met Wij Drinken Wijn.  De onderwerpen zijn altijd wijn-gerelateerd. 



Rosé : proef de zomer!

Bij wijnproeverijen is rosé maar al te vaak een ondergeschoven kindje en uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat er soms zelfs lacherig over gedaan wordt. Toch bestaan er kwalitatief hoogwaardige rosé-wijnen die meer dan het proeven waard zijn. Rosé wordt veelal gemaakt van rode druiven zoals grenache, cinsault en syrah. Minder vaak gebruikt voor rosé worden de druiven cabernet franc, pinot noir, tempranillo, merlot, mourvèdre, malbec, carignan en cabernet sauvignon. De kleur van de rosé wij...



Lees meer


Garrigue - Zuid-Franse terroir expressie

Het Franse woord 'Garrigue' komt van het oude provençaalse woord Garriga en dat verwijst weer naar een oud Frans woord voor braakliggend terrein: jarrie. De moderne vertaling voor Garrigue is kreupelhout. Echter in de wijnwereld voldoet deze vertaling geenszins. Daar verwijst de term naar laag struikgewas in de Languedoc-Roussillon, begroeid met veel kruidensoorten zoals tijm en laurier. Meer nog is het een verwijzing naar de invloed van dit terroir op de lokaal geproduceerde rode wijnen. De bo...



Lees meer


Zuid-Frankrijk: Provence en Languedoc/Roussillon

Op de eerste maandag van het nieuwe jaar begon ook de VinologenOpleiding weer. In de ochtenduren de proefsessie onder leiding van Robert Handjes. Acht wijnen te proeven op de manier die ook op het examen wordt gehanteerd. Boeiend! Ook was er vooruitgang te bespeuren in de opgedane kennis. Veel mensen zaten toch aan de goede kant van de score bij het juist aangeven welke wijn in welk glas zat. Wel eens gehoord van Robola?Ook bleek dat een gegronde kennis van de theorie je goed kan helpen bij de m...



Lees meer


Proeven à la het examen en Bourgogne/Beaujolais

Het proeven van wijnen vordert gestaag. Na de afgelopen maanden proeven we nu voor het eerst in examenvorm. Daarbij staan de wijnen klaar bij binnenkomst en krijg je bij iedere wijn 3 opties: kies de juiste. En dat valt nog niet mee. Ook veel theorie-kennis blijkt daarbij van belang. Verder natuurlijk het verder opbouwen van je smaakgeheugen. Leuk dat er ook verrassende wijnen bij zijn: het bemoeilijkt de keuze, maar verrijkt je kennis. 
De middag werd gevuld door de minst bekende (maa...



Lees meer


Terroir en mousserende wijnen

Een boeiende dag vandaag bij de Vinologenopleiding. Met docent Robert Handjes bespraken we eerst zaken aangaande terroir: klimaat, ligging, bodem, invloed van de wijnboer etc. Zeer boeiend. Aansluitend een interessante proeverij waarbij terroir een belangrijke rol speelde. De nieuwe vorm van didactiek met meer groepswerk beviel ook prima. 
In de middag kwam Joris Snelten aan het woord. Joris is directeur bij Delta Wines. Eén van de grootste wijnhandelaren van Nederland. Thema: mousser...



Lees meer


Theorie en praktijk van het proeven

Deze maandag stond in het teken van de theorie en de praktijk van het proeven. Aan de hand van Robert Handjes liepen we eerst door verschillende oogstjaren van de Bordeaux heen. Een goed jaar is in het Bordeaux jargon een groots jaar. Een slecht jaar heet een klassieker. Het is maar dat u het even weet. Enige opluchting ook mijnerzijds omdat ik net wijn uit die regio heb geïmporteerd. Het door mij gekozen jaar 2010 bleek gelukkig een redelijke gouden greep. Ik had mij er uiteraard wel in verdie...



Lees meer


Vinificatie

Vandaag een zeer boeiende dag over vinificatie. De ochtend begon met 8 wijnen (4 wit, 4 rood), blind te proeven. Dat is zo aan het begin van de Vinologenopleiding best moeilijk! Het waren gelukkig wel allemaal mono-cepages en zeer gangbare druivenrassen als Riesling, Chardonnay, Merlot en Syrah. Het is zeer leerzaam om de verschillende karakteristieken van de druiven te leren onderscheiden. En eerlijk gezegd: best moeilijk ook. 
In de middag kwam de moderne vinificatie-goeroe Stan Beur...



Lees meer


De eerste proefervaringen

Vandaag begon de dag van de Vinologenopleiding met de basisbeginselen van het proeven: het onderscheiden van zuur (wijnsteenzuur), zoet, bitter en alcohol in de wijn. Allemaal separaat geproefd, opgelost in water. Dit geeft je een heel duidelijk beeld van de verschillende smaakpatronen en helpt je later dit te kunnen onderscheiden in de wijn. Niet lekker, wel zeer boeiend en leerzaam! Uiteraard werd eea wel gevolgd door een paar heerlijke wijnen uit koele en warmere klimaten. De Chablis bleek mo...



Lees meer


De introductiedag


Een doos vol wijnliteratuur. 1200 bladzijden om te bestuderen. Het was de eerste kennismaking met de VinologenOpleiding van de WijnAcademie vanochtend om 09.00 uur.
De dag stond in het teken van de Nederlandse wijnbouw. Woordvoerder van de dag: Jan Oude Voshaar van Wijngaard de Wageningse Berg. 
Jan runt deze biologische wijngaard met veel passie. Hij verbouwt nieuwe verrassende druivenrassen als Regent, Johanniter, Merzling en Cabernet Cortis. Veelal nieuwe rassen die gemaa...



Lees meer


Naar de Vinologenopleiding van de WijnAcademie

Verdieping van mijn professionele kennis. Daarom start ik as maandag 25 augustus met de VinologenOpleiding van de WijnAcademie. Een wijnstudie van 1 jaar op het hoogste niveau. Via dit blog hou ik geïnteresseerde lezers graag op de hoogte van mijn ervaringen. Morgen starten we met de introductiedag. Nederlandse wijnbouw staat dan centraal. In de loop van volgende week volgt meer nieuws over de eerste dag. Ik heb er echt zin an !





Lees meer